30 август, 2010

Топки с бекон и рикота

Не мога да не публикувам и в блога едно от любимите ми неща за похапване - топките с рикота и бекон. Те са по рецепта от българското издание на сп. GoodFood, октомври/2009 (първият брой, който си купих) и ми се получиха от първия път. :))) Там бяха представени като гарнитура към печено пиле в италиански стил, но вървят и самостоятелно като предястие, за лек обяд, в плато ...




Необходими продукти за 12 топки:
адаптирано от сп. GoodFood

4-5 филии хляб
2 яйца
3-4 накълцани скилидки чесън
около 200 гр. рикота или сирене “Филаделфия”
100 гр. настърган пармезан
12 резена бекон
шепа накълцан магданоз
шепа накълцана или 1 ч.л. суха мащерка
шепа накълцан или 1 ч.л. сух босилек

В голяма купа натрошаваме хляба на ситни трохи. Ако е прекалено мек, може да смачкате филиите и да ги настържете на ренде. Прибавяме подправките и останалите продукти, без бекона. Омесваме хубаво, трябва да се получи хомогенна смес, от която ще се оформят 12 топки. Ако е прекалено рядка , може да се сгъсти с още малко трохи и пармезан. След това всяка топка увиваме в парче бекон. Нареждаме ги в намаслена тавичка. Пече се около 30 мин. на предварително загрята до 180° фурна, до златисто. Може да се направят и малки топчета, които да се увият с разрязана наполовина по дължина лента бекон - за хапки. :)

4 коментара:

  1. OMG that looks so yummy!


    We've GREAT Giveaways for 650€ (Ray Ban Wayfarer, Costume National, Le Coq Sportif) for our readers on our blog Schöngeist!

    http://schongeist.blogspot.com/2011/01/giveaway-for-650-women-men-costume.html

    We hope you'll take part! Good Luck!

    Burcu

    ОтговорИзтриване