12 юни, 2010

Паеля

Миналата седмица бяхме в Барселона. Едно от нещата, които задължително трбяваше да направя, беше да опитам паеля с морски "неща". Е, опитах, но май не случихме на заведение. Паелята ми като количество беше достатъчна за наяждане, но основно беше само ориз с добавени 1 пилешко малко бутче, 1 мида, 1 скарида и 2 кръгчета калмар. Та като цяло на вкус беше добра, може би заради морските дарове, но аз останах леко разочарована.
Прибрахме се и започнах да мисля как да си направя моя си паеля тук. Намерих една рецепта, леко я промених, не сложих морски дарове, защото не ми се рискуваше с приготовлението им. За сметка на това сложих малко други нещица. Всички количества са ориентировъчни, това е, което аз сложих. Ако предпочитате, можете да увеличите или намалите някоя подправка, да добавите друго месо или дори миди, скариди, риба.














Ето и необходимите продукти
(за около 8-10 порции):
адаптирано от  BBC Food

~ 1 кг. пилешко месо (1 пилешко филе и 3 пържоли от бутче)
3 малки сурови наденички
50 гр. чоризо и 50 гр. салчичон (нямах повече чоризо и допълних със салчичона)
200 гр. пушен свински бут
~ 300 гр. дребен ориз
2 червени чушки
2 глави лук
2 малки консерви нарязани домати (по 400 гр.)
125 мл. бяло вино
1 малка консерва грах (250 гр.)
500 мл. пилешки бульон (използвах 1 кубче бульон на прах)
~ 50 мл. зехтин
2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. мащерка
сол и черен пипер на вкус
магданоз за сервиране

Загряваме зехтина в голям съд за готвене, прибавяме тънко нарязаните колбаси и запържваме  докато станат леко хрупкави. Добавяме ситно нарязаните лук и чушки и чесъна на прах. Бъркаме докато зеленчуците омекнат и тогава добавяме ориза, мащерката и лютия пипер. Когато оризът стане лъскав, изливаме виното, бульона и добавяме нарязаното на хапки пилешко месо и наденичките. Оставяме да ври около 15 мин., като разбъркваме от време на време. След това добавяме граха и консервите домати и оставяме на среден огън докато  по-голямата част от течността се изпари, около 30 мин. Поднасяме топло със ситно нарязан магданоз.


В паелята се слага и шафран, но в кварталния магазин не намерих. Следващият път ще се подготвя по-добре. Можете да намалите количеството домати, можете да сложите дори и свинско, можете да не слагате никакво месо, изобщо това ястие търпи много варианти. Не претендирам за истински испански вкус, защото смятам, че леко минах рецептата през моето усещане и моя вкус. Но пък смея да кажа, че се получи много вкусно. :)

1 коментар: