23 юни, 2010

Мъничко сладичко

Мъфин, мъфин, мъфин!
От 2 седмици и повече исках да си направя домашен мъфин (макар че аз предпочитам да му казвам малко кексче). Първо ми трябваше рецепта, която да е нещо като основна рецепта за мъфини, с която да започна, а пък по-нататък ще се мъча с по-засуканите. :) Ето тази ми беше посочена като подходяща за начинаещи и която препоръчвам. Това ми и трябваше.
След това дойде ред на специалната форма за кексчета. Купих си силиконова, за 6 броя кексчета, защото нямаше за 12. Това нещо е като гумено и имах едно наум, докато го слагах във фурната. :) Обаче нямаше никакъв проблем!


Според рецептата количеството смес е достатъчно за 12 броя кексчета. При мен излязоха 11, сравнително малки, но много мекички отвътре и вкусни. Ако спазвате рецептите и указанията, няма начин да не успеете. :) Единствено може да замените черния шоколад с някакъв друг. Аз използвах черен, със 70% какао и усещането стана доста какаово. Следващият път бих сложила млечен или бял шоколад. Украсата е изцяло по желание и на който каквото му харесва. Просто трябва малко въображение и вдъхновение. В кулинарните блогове, които преглеждам от време на време, има страхотни идеи със снимки. Аз толкова се бях навила, че искам да пека мъфини, че изобщо не мислих за украса, просто трябваше да направя един простичък вкусен шоколадов мъфин. :) Все пак това е първото нещо от тесто, което правя/пека, обаче със сигурност няма да е последното. :) А, да, още една подробност - със силиконовата ми форма изобщо няма нужда да слагам хартийки на мъфините.

Да ви е сладко! :)

1 коментар: